fredag 10 augusti 2007

Höstlängtan


Tittar ut genom fönstret, himlen är grå och ett sakta regn strilar ner. Känns som slutet på september fast det bara är början på augusti. Men det märks faktiskt att semestern börjar ta slut och turisterna drar sig hemåt. Turisternas högborg Dalarna och Leksand börjar allt mer bli sig likt. Lagom till midsommar invaderas Leksand av mängder av turister, befolkningen ökar med över det dubbla. I mataffärerna är köerna långa och överallt på cafér och i glassköer sitter folk där det annars är tomt. Leksingarna själva kan fnysa och tycka att det är besvärligt att man aldrig hittar någon parkeringsplats eller att man får stå 10 minuter i kö på Systembolaget.

Men utan turister tror jag ändå inte riktigt att Leksand skulle vara detsamma. Det är ett ömsesidgt givande och tagande.

Turistfenomenet började just i Dalarna, det var dit Sveriges första turist begav sig för att så på genuina miljöer och människor som gick omkring med folkdräkten på gatorna. Idag kanske den bilden inte riktigt stämmer, men nästan så. Många av Dalarnas små byar, och särskilt runt Siljan, är oerhört pittoreska och genuint dalasvenska med små gårdar i falu-rött. Det är inte ett dugg konstigt att turister sedan länge, och fortfarande, söker sig till Dalarna.

Men just nu regnar det, och de turister som fortfarande är kvar har gått inomhus och jag börjar lite smått längta efter hösten.

Inga kommentarer: