söndag 3 februari 2008

Memory


Idag är det absolut sista chansen att få se Inez Svenssons textil samling på Leksands konstmuseum, så bor man i Dalarna, eller har vägarna förbi, bör man titta in.

Inez Svensson (1932 - 2005) var en av våra stora textilkonstnärer som kanske framförallt är känd för att vara en av grundarna inom 10-gruppen. Denna utställning fokuserar inte på Inez egna verk utan på hennes samling av pakistanska textiler. Under 70-talet hade Inez Svensson ett FN-uppdrag i Pakistan som gick ut på att stödja landets textilindustri. Hon reste runt i ökenbyarna tillsammans med textilkonstnären och filmaren Lena Nilsson Wärff för att studera det gamla textilhantverket. Samtidigt förvärvade hon en mängd textila skatter med avsikten att en gång göra en utställning. Det blev inte så, utan Lena Nilsson Wärff fick hennes uppdrag att försöka förverkliga tanken på en utställning och resultatet kan nu beskådas på Leksands konstmuseum.

Det här är en utställning man blir glad av. Jag gick själv in i utställningen med negativ inställning. Textil konst är inte riktigt min melodi, vet inte varför, men jag tycker ofta att det är rätt trist och intetsägande. Nu är det nog många som protesterar, vilket är bra, för det stämmer självklart inte. Dessa textiler är unika, färgsprakande konstverk. Till textilutställningen visas också en fotoutställning ”Glimtar ur kvinnors liv och hantverk i dagens Pakistan” som är producerad av Studiefrämjandet med bidrag från SIDA. Att se dessa underbara personliga porträtt i samband med textilerna får åtminstone mig att känna att det blir mer personligt. Man kan lätt fastna och drömma sig bort till en annat värld, ett annat liv.

Men som sagt, sista dagen idag ... skynda på!


Bilden är tagen från Leksands Konstmuseum

Inga kommentarer: