tisdag 1 april 2008

Konståkning i tunnelbanan


B
ara titeln låter poetisk och spännande!
Det sägs att Stockholms tunnelban är världens längsta konstutställning, 110 km lång. Detta vill SL nu uppmärksamma och har startat konståkningar i tunnelbanan. Datum och tider kan man hitta på deras hemsida. Söndagen den tjugonde april är det dags för våran del av gröna linjen, nämligen den mot Skarpnäck. Många kanske har en smula negativ bild av sina tunnelbanestationer, inte jag dock.
Bodde först i Bagarmossen, älskar den stationen med sina färgade kulörband på väggarna. När tunnelbanan kommer in mot Bagarmossen och man får färgerna en efter en i snabb takt på andra sidan fönstret är det som ett drömskt barnlandskap.
Sen flyttade vi till Skarpnäck, en helt annan typ av station men inte desto sämre. Konstnären har utformat 17 snedställda block i förbindelsegången samt 17 bänkliknande skulpturer placerade i rad på plattformen. De är uthuggna ur mörk, opolerad granit. Golvet är belagt med röda klinkerplattor i samma ton som de rödfärgade bergväggarna och taket. Att stå längst fram eller bak på perrongen och titta igenom portarna, det är vackert. Faktiskt, en tunnelbanestation kan även vara vacker.
Det är defenitivt dags att börja titta närmare på sitt närområde, man kan hitta saker där man tidigare bara sett slit och smuts. Du kan bli förvånad!

1 kommentar:

Anonym sa...

Rissne har den finnaste tunnelbanan, det har jag alltid tyckt. Har du sett det, det är som en enorm tidslinke. Kankse inte så konstnärligt, men väldigt fint!