onsdag 25 april 2007

Discover Islamic Art














Vill du gå på museum gratis?
Det kan man göra om man har tillgång till Internet, www.discoverislamicart.org är ett nytt webbprojekt som visar upp föremål från 40 museer i 14 olika länder. På sidan kan man se bilder av föremålen och få tillhörande historisk fakta.
Är detta det nya sättet att besöka museum på? Jag är fortfarande inte riktigt säker på om det är något för mig eller inte. Jag som älskar att gå på museum, strosa runt i lokalerna och liksom njuta framför varje orginellt föremål, se dem från alla håll och kanter. Och kanske mest intressant av allt; fundera över hur de har valt att bygga upp just denna utställning, hur relaterar föremålen till varandra och vad är tanken bakom? (Finns det någon tanke bakom?)
Allt detta försvinner när man bara ser platta föremål på en webbsida. Vart tar känslan för föremålet vägen, känslan för orginalet?
Men hur viktigt är det egentligen att veta att man står och ser på ett orginal? Här är åsikterna olika, och det finns antagligen inga rätt eller fel. Det tål dock att tänkas på.
För den nostalgiska museibesökaren är nog en webbsida lite ynklig, men är det fakta om ett specefikt föremål man är ute efter är det absolut en guldgruva!

Inga kommentarer: